Praktična NUMEROLOGIJA
ASTRONUMERO
Menu

Bioritmi za hobi in razvedrilo

31. maja 2000
Andrej Kikelj


Z bioritmi načrtujemo zmenke,
važne odločitve, operacije ...


Zakaj bi včasih gore premikali, včasih pa nismo "za nikamor"? Zakaj smo nekatere dni izjemno produktivni, drugič pa se nam nič ne ljubi?

Vsa dogajanja v naravi imajo svoj ritem: letni časi, dan in noč, plima in oseka, reprodukcijski cikel ... In vsak od nas ima prav tako svoje lastne notranje ure ali bioritme, ki od rojstva uravnavajo naše energije!

Bioritmi - vplivi


Kako si lahko pomagamo z bioritmi?

Poznavanje lastnih bioritmov nas opozarja na naše dobre in slabe dneve. Pomaga nam, da se ob pravem času pravilno odločamo, ker se ravnamo po svoji biološki uri.

Če spremljamo cikle svojih bioritmov, jih lahko uporabljamo v svoj prid. Denimo pri načrtovanju operacij, izpitov, sestankov za delo, ljubezenskih zmenkov, pomembnih odločitev ...

Lahko se vnaprej pripravimo na ugodna obdobja, pa tudi preprečimo neprijetnosti in nezgode ob bioritemskih "kritičnih" dnevih.Trije glavni bioritmi

Pri ljudeh so odkrili večdnevne bioritme, izmed katerih so najbolj pomembni 23-dnevni fizični bioritem, 28-dnevni emocionalni bioritem in 33-dnevni intelektualni bioritem. Vsi trije se sprožijo ob človekovem rojstvu in tečejo kot sinusoide enakomerno vse življenje.

Trije glavni bioritmi

V dneh, ki ustrezajo hribu sinusoide posameznega bioritma, denimo bolje prenašamo operacije (fizični bioritem), premagujemo čustvene izzive (emocionalni bioritem) in dojemamo nova znanja (intelektualni bioritem).

V dneh, ki ustrezajo dolu sinusoide posameznega bioritma, pa se hitreje utrudimo (fizični bioritem), smo razdražljivi (emocionalni bioritem) in se težko učimo (intelektualni bioritem).

Vrhove oziroma maksimume vseh treh bioritmov hkrati doživimo le enkrat v življenju, ali pa sploh ne. Takrat naj bi bili, ob dodatnih ugodnih pogojih, sposobni genialnega dejanja.Kritični dnevi

Vsak bioritem se v prvi polovici cikla giblje v pozitivni sferi (aktivna faza), nakar preseka središčnico in je drugo polovico ciklusa v negativnem polju (pasivna faza). Ko ob dviganju zopet preseka središčnico, se ciklus začne znova.

Dan, ko sinusoida kakega bioritma preseka vodoravno os, je tako imenovan kritičen ali opozorilen dan. V takih dneh smo izpostavljeni spremembam (od boljšega na slabše ali obratno), nestanovitni in manj odporni.

Bioritmi - kritični dnevi

Kritičen dan je podoben trenutku, ko razgret človek skoči v mrzlo vodo. To je za organizem pravi šok, ki nas za nekaj časa spravi iz ravnotežja.

Lestvica naših odzivanj ob kritičnih dnevih sega od rahle negotovosti, raztresenosti do izrazitejših napačnih dejanj.
Ob teh dneh se zgodi veliko več nesreč, a tudi izjemnih dosežkov.

Če "gresta čez ničlo" hkrati dve sinusoidi, so to dvojno kritični dnevi, če vse tri, pa trojno. Statistične analize po svetu kažejo, da ob nesrečah pogosto ni prisoten en sam dejavnik, ampak se večkrat pokrije dvoje ali troje kritičnih dni.

Skupni cikel vseh treh bioritmov se vrne na izhodišče približno vsakih 249 dni. Temu času so nekateri dali ime biološko leto. V njem je 74 kritičnih dni, 15 dvojno kritičnih in en trojen, nadvse kritičen dan.

Izkušnje kažejo, da je primerno šteti med kritične dneve tudi dan ali dva pred začetkom kritične točke in prav toliko po njej.Raziskave o bioritmih

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so v študijah o bioritmih ugotovili zvezo med kritičnimi dnevi bioritmov in nesrečami.

Bioritme so začeli uporabljati v praksi in transportnim podjetjem v Nemčiji, Švici, Japonski, Sovjetski zvezi, Ameriki in drugod je uspelo zmanjšati prometne nesreče do 40 in celo 60 odstotkov, ker so dali voznikom v kritičnih dneh prosto, kjer pa to ni bilo mogoče, so jim na kritične dni svetovali večjo previdnost.

Bioritem seveda ni edini dejavnik, ki vpliva na število nesreč, a ga vsekakor ni mogoče izključiti. Bioritem daje informacijo o stanju naših psihofizičnih sposobnosti v določenem trenutku in obdobju glede na čisto astronomske vplive.

Sicer pa se je sodobna zgodovina raziskovanja bioritmov začela na prelomu 19. in 20. stoletja, ko so nekateri avstrijski in nemški raziskovalci, med njimi tudi Freud, v zdravju in razpoloženju svojih pacientov odkrili ciklične vzorce.Ostali bioritmi

Poleg treh osnovnih bioritmov je znanih še kar nekaj bioritemskih ciklov.

Trije sekundarni bioritmi so izvedeni iz glavnih bioritmov - Bioritem zmožnosti je kombinacija intelektualnega in fizičnega, bioritem motiviranosti kombinacija fizičnega in emocionalnega, bioritem modrosti pa kombinacija emocionalnega in intelektualnega cikla.

Obstaja tudi 38-dnevni intuicijski bioritem, ki opredeljuje naše podzavestne zaznave ali "šesti čut".

Kombinacije intuicijskega in treh osnovnih bioritmov nam dajo še tri izvedene ali tako imenovane dodatne bioritme: zaznavni bioritem je kombinacija fizičnega in intuitivnega, nadčutni bioritem je kombinacija emocionalnega in intuitivnega, uspešnostni bioritem pa kombinacija intelektualnega in intuitivnega bioritma.

Kitajska duhovna tradicija prav tako govori o štirih ciklih, ki se začnejo s človekovim rojstvom. Sočustvovalni bioritem dejansko sovpada z intuicijskim bioritmom, še trije tako imenovani ji džing cikli pa so 43-dnevni estetični bioritem, 48-dnevni bioritem samozavedanja in 53-dnevni duhovni bioritem.

Copyright © Astronumero.org 2010-2023
Praktična numerologija za vsakogar – Spletna stran za ljubitelje numerologije