Praktična NUMEROLOGIJA
ASTRONUMERO
Menu

Bioritmi v praksi

31. maja 2003
Andrej Kikelj


Bioritmi v praksi
v vsakdanjem življenju


Kdaj se prijaviti za operacijo, prositi za povišico, povabiti simpatijo na zmenek, začeti s hujšanjem, oditi na izpit? Primerne dneve lahko izberemo, če upoštevamo nihanja naših bioritmov.

Tu najdete praktične napotke za različna področja našega življenja:


Hujšanje

Biorhythms - collage

Bolezni in operacije

Dan poroda in spola otroka

Nesreče - preprečevanje

Šport

Spolnost

Sanje in nočne more

Odvisnosti (alkohol, droge)

Delo

Pomembne odločitve

Osebni odnosi, konflikti

Intuicija in igranje na srečo

Učenje

Ustvarjalnost

DuhovnostHUJŠANJE

Po neki ameriški raziskavi je najbolje začeti shujševalno kuro na vrhuncu fizičnega bioritma. Takrat se namreč najbolj izloča hormon melatonin, ki regulira tudi porabo kalorij v našem telesu.

Drugi raziskovalci pa priporočajo, da za začetni dan hujšanja izkoristimo čas, ko je naš fizični bioritem na dnu krivulje. To je namreč obdobje, ko potrebujemo nekoliko manj hrane in lažje prebrodimo lakotno krizo, ki je redna spremljevalka prvih shujševalnih dni. Dno fizične krivulje pa po možnosti uskladimo z vrhuncema čustvenega in intelektualnega bioritma. Zakaj? Pozitivna faza čustvenega bioritma je ugodna zato, ker v negativni fazi nekateri ljudje hranijo svoje emocionalne potrebe z več hrane. Pozitivna intelektualna krivulja pa pomaga, da kuro speljemo z največjo možno mero razsodnosti.

Posebej pazimo na kritične dneve fizičnega bioritma, saj smo takrat bolj nagnjeni h grizljanju vsega mogočega.

Koristno je tudi upoštevanje urnih bioritmov. Naša telesna presnova čez dan variira in če ustrezno prilagodimo čas svojih obrokov, nam morda niti ne bo treba zmanjšati količine zaužite hrane.

Pred poldnevom, ko je telesna presnova najbolj dejavna, zaužijemo redilno hrano, kot je krompir ter druga ogljikohidratna in maščobna živila.

Od poldneva do treh popoldne je čas za uživanje sadja, zelenjave in mesa.

Od treh do sedmih zvečer je najbolje, da uživamo le beljakovine. Po sedmi uri naj ne bi več jedli, a lačni ne bomo, saj nas bodo beljakovine ohranile site vso noč.BOLEZNI IN OPERACIJE

Telo je bolj nagnjeno k boleznim ob kritičnih dneh fizičnega bioritma. Velikokrat ravno ob teh dneh zbolimo, lahko izbruhnejo bolezni, kot je vnetje slepiča, ali nas začne boleti zob.

Ljudje s šibkim srcem in visokim krvnim tlakom naj ob teh dneh posebej pazijo; izogibati se morajo stresu oziroma si vzeti več časa za stresne naloge.

Za bolnike je posebej nevarno, kadar sovpadeta kritična dneva fizičnega in čustvenega bioritma. Takrat je organizem manj odporen in težak bolnik lahko v skrajnem primeru tudi umre.

Bolniki v komi se velikokrat prebudijo na kritični dan čustvenega bioritma.

Operacije in druge medicinske posege, pa tudi cepljenje, je najbolje opraviti v aktivni fazi fizičnega bioritma. Če je le mogoče, se tem posegom izognemo ob vseh kritičnih dnevih.

Okrevanje je hitrejše, kadar je fizični bioritem v aktivni fazi. Za okrevanje in terapije po operaciji pa je dobra tudi pasivna faza fizičnega bioritma.DOLOČANJE DNEVA PORODA IN SPOLA OTROKA

Bodoče matere v mesecu pričakovanega rojstva pazite na kritične dneve fizičnega in čustvenega bioritma; naravni popadki se ponavadi začnejo na te dni. Nad 35 let stare nosečnice pa naj pazijo na kritična dneva intelektualnega bioritma okoli datuma pričakovanega rojstva.

Za splav obstaja večja možnost, če v mesecu pričakovanega rojstva kritični dan čustvenega bioritma sovpada še s fizičnim ali intelektualnim kritičnim dnevom.

Če je imela mati na dan spočetja visok fizični in nizek čustveni bioritem, bo otrok najbrž deček. Če pa je ob spočetju imela visok čustveni in nizek fizični bioritem, bo verjetno rodila deklico.

Ta metoda je baje točna v štirih od petih primerov. Opira se na teorijo, da na otrokov spol vpliva kislost oziroma alkalnost krvi. Če je kri nosečnice bolj alkalna, je večja verjetnost za dečka, saj naj bi bila kri ob vrhuncu fizičnega bioritma bolj alkalna, ob vrhuncu čustvenega bioritma pa bolj kisla.NESREČE - PREPREČEVANJE

K nesrečam smo bolj nagnjeni ob kritičnih dneh vseh treh bioritmov.

Ob kritičnih dneh fizičnega bioritma je telo neuravnovešeno, fizična šibkost pa lahko povzroči izgubo koncentracije ali celo nesrečo. Pazimo, da na ta dan ne precenimo svojih moči; tako se lahko izognemo nesrečam na delu ali na cesti, padcem in zlomljenim kostem, zdrsu medvretenčnih ploščic in kili. Bodimo torej pazljivi pri prevozu, uporabi raznih naprav in orodja ter delu z ognjem in elektriko.

Ob kritičnih dnevih čustvenega bioritma se lahko zgodi nesreča, ker takrat slabše reagiramo.

Ob kritičnih dnevih intelektualnega bioritma pa nam lahko trenutno pade koncentracija, kar je nevarno zlasti na cesti. Na tak dan se tudi raje ne vzpenjajmo po lestvah.ŠPORT

Za povečana naprezanja v športu (tekmovanja) in fizičnem delu je najprimernejša aktivna faza fizičnega bioritma.

Toda v aktivni fazi, ko imamo veliko energije, moramo paziti, da se fizično preveč ne naprezamo in si na primer ne pretegnemo mišic, če ne še česa hujšega.

Ko športnik vstopi v pasivno fazo fizičnega bioritma, pa lahko zmanjša intenzivnost treningov in v svoj program vključi več počitka za regeneracijo organizma.

V nevarnih športih, ki zahtevajo trezno glavo v stresnih situacijah (na primer v profesionalnem dirkanju), se je dobro izogibati vrhuncem čustvenega bioritma.SPOLNOST

Spolna sla lahko variira; velja izkoristiti vrhunce fizičnega bioritemskega cikla!SANJE IN NOČNE MORE

Ponavljajoče se nočne more se velikokrat začnejo ob kritičnih dnevih čustvenega bioritma. Če to vemo, jih lahko preprečimo, tako da pred spanjem ne uživamo hrane, da se sprostimo ali meditiramo …ODVISNOSTI

Na učinke alkohola smo občutljivejši v negativni fazi fizičnega bioritma. Če ga uživamo vrh tega še v jutranjih urah, so posledice še hujše.

Učinki alkohola na človekove reakcije so ob kritičnih dnevih fizičnega bioritma petkrat bolj drastični kot ob vrhuncih tega bioritma.

Predoziranje z mamili je pogosto ob kritičnih dnevih čustvenega ali fizičnega bioritma.DELO

Za poslovnost je najugodnejša aktivna faza čustvenega bioritma. To je namreč ugoden čas za sodelovanje, ustvarjalnost, podjetnost in delo v skupinah. V teh dneh se ljudje na različne situacije večinoma odzivajo pozitivno in konstruktivno. Boljše razumemo okolico in smo dostopnejši za sodelavce v službi. To so tudi primerni dnevi za sklepanje pomembnih poslov ali za spremembo delovnega mesta, saj se lažje prilagajamo.

V pasivni fazi čustvenega bioritma pa zanimanje za delo pade, smo bolj živčni, vse nam leti iz rok. Zato je ta čas manj primeren za skupinsko delo in za velike odločitve.POMEMBNE ODLOČITVE

Pomembnih odločitev in pogovorov ne načrtujmo ob kritičnih dnevih intelektualnega bioritma, ker takrat lahko postanemo zmedeni, neodločni ali raztreseni. Ob teh dnevih utegnemo imeti sicer originalne zamisli, ki pa so nerealne ali nepraktične ali za nas neprivlačne.

Če važnih odločitev ne moremo prestaviti na pozneje, jih dobro pretehtajmo že nekaj dni prej.

V pasivni fazi intuicijskega bioritma je bolje, da ne sprejemamo odločitev na podlagi "občutka", temveč se raje opremo na analitični razmislek.OSEBNI ODNOSI

V pozitivni fazi čustvenega bioritma brez težav komuniciramo z drugimi, saj smo veseli, dobrohotni, živahni in družabni.

Osebni odnosi so lahko oteženi v pasivni fazi tega bioritma, ker smo tedaj bolj nagnjeni k depresiji in nezadovoljstvu; svet se nam zdi mračen, razdražljivi smo, neznosni, ne trpimo okolice.

Drugi nas težko razumejo ob kritičnih dnevih čustvenega bioritma, ko postanemo čustveno nestabilni, preobčutljivi, iztirjeni ali živčni in lahko reagiramo nepremišljeno.

Kritični dnevi čustvenega bioritma so čas možnih prepirov, žalitev in žalosti. Takrat smo ljudje bolj razdražljivi in napadalni, zato je dobro izogibati se prepirom. Konflikti ob teh dneh imajo lahko dolgoročne posledice, ker nam hitro popustijo živci in delujemo nerazsodno, zaradi česar se pozneje kesamo.

Ob kritičnih dnevih intelektualnega bioritma lahko občutimo malodušje, negotovost ali iracionalen strah. Takrat pazimo, da zaradi nediplomatskega vedenja ne zabredemo v konflikte.

Travmatični so lahko dvojno kritični dnevi intelektualnega in čustvenega bioritma. Tako moški kot ženske se lahko takrat nepremišljeno odločijo, da imajo dovolj, ter odidejo od doma ali zapustijo službo. Če so se v človeku dolgo nabirala potlačena čustva, lahko takrat eksplodira. V skrajnih primerih je možen celo poskus samomora.INTUICIJA IN IGRANJE NA SREČO

Po drugi strani lahko dvojno kritične dneve čustvenega in intelektualnega bioritma spremljajo sijajni intuitivni prebliski, ki nam lahko ponudijo rešitev težav, ki so nas dolgo mučile. Ti dnevi so dobri tudi za izbiranje števil v lotu – če to storimo spontano!

Najboljši čas za intuitivno razmišljanje je v pasivni fazi intelektualnega bioritma; takrat je razum manj aktiven in lahko naši občutki pridejo bolj do izraza.

O naši intuiciji posebej govori tako imenovani intuicijski bioritem. Kadar je ta v aktivni fazi, se lahko bolj zanesemo na svoj "šesti čut". V njegovi pasivni fazi pa je intuicija šibkejša in takrat je bolje, da ne sprejemamo odločitev na podlagi "občutka", temveč se raje opremo na analitični razmislek.UČENJE

Idealen čas za intelektualno razmišljanje je vrhunec intelektualnega bioritma. Takrat si hitro zapomnimo, kar preberemo ali slišimo, z lahkoto dojemamo nova znanja. V aktivni fazi tega bioritma smo koncentrirani in umsko prožni; sposobnost za učenje in inteligenca dobro delujeta, zato je to ugoden čas za pripravljanje na izpite in začetek novih umskih izzivov.

Na dnu intelektualnega bioritma pa se težko učimo, šibko razmišljamo ali sploh odpovedujemo pri učenju in izpitih. V tej pasivni fazi si vzemimo čas, da naučeno "prebavimo" in o vsem v miru razmislimo.

Če kampanjsko učenje pade v pasivno fazo intelektualnega bioritma, sam izpit pa na njegov kritični dan, bodo uspehi verjetno slabi.USTVARJALNOST

Naša ustvarjalnost je na višku v aktivni fazi čustvenega bioritma. Teh štirinajst dni je čas večje kreativnosti, ko umetnike pogosteje obišče njihova muza.

Bolj ustvarjalni smo tudi na višku intelektualnega bioritma.

Umetniško delo, ki zahteva veliko intuicije, težje opravljamo v pasivni fazi intuicijskega bioritma.

V aktivni fazi 43-dnevnega estetičnega bioritma smo bolj odprti za umetnost in na višku ustvarjalnih moči.DUHOVNOST

O naši duhovnosti govorijo subtilnejši bioritmi ji džinga.

Kadar je krivulja našega bioritma samozavedanja na vrhuncu, lahko doživimo globoke uvide o sebi.

Globoke mistične izkušnje ali vrhunce v religioznosti pa lahko dosežemo, kadar je naš bioritem duhovnosti v aktivni fazi in na vrhu krivulje.

Copyright © Astronumero.org 2010-2023
Praktična numerologija za vsakogar – Spletna stran za ljubitelje numerologije