Praktična NUMEROLOGIJA
ASTRONUMERO
Menu

Glavni bioritmi - za pomembne odločitve

31. maja 2001
Andrej Kikelj


Trije glavni bioritmi nam pomagajo pri načrtovanju važnih stvari


Človek ima veliko večdnevnih ritmov, izmed katerih so glavni bioritmi fizični, emocionalni in intelektualni - ti so tudi najbolj znani in raziskani.

Njihove kombinacije pa tvorijo sekundarne bioritme.

Bioritmi


FIZIČNI BIORITEM

Najkrajši je 23-dnevni fizični bioritem, dominantni cikel pri moških, ki vpliva na vitalnost, naše zdravje, splošno telesno počutje, moč in spolnost, pa tudi učinkovitost pri porabljanju kalorij.

V pozitivni ali aktivni fazi fizičnega bioritemskega cikla, ki traja prvih enajst in pol dni, so vitalne energije visoke, čutimo moč in pogum, bolje premagujemo obremenitve.

Hitreje se odzivamo na zunanje dražljaje in naši gibi so bolj koordinirani. Pozneje se utrudimo in rabimo manj časa za počivanje. Pri vseh fizičnih opravilih smo bolj žilavi in dosegamo boljše rezultate. Smo odpornejši proti boleznim. Bolniki čutijo v teh dneh olajšanje.

To je dober čas za operacije in druge medicinske posege, pa tudi za povečana naprezanja v športu (tekmovanja) in fizičnem delu.

Najvišjo stopnjo tega stanja dosežemo šesti dan pozitivnega cikla.

Čez enajst ali dvanajst dni nastopi negativna ali pasivna faza, ko se stabilnost zmanjša, hitreje se utrudimo in nismo tako trdni kot prej. Telo potrebuje počitek; takrat ni tako zmogljivo, zato moramo bolj paziti na zdravje.

Dnevi, ko fizični bioritem preseka središčnico, so lahko težavni. Ob teh "kritičnih" dneh imamo moteno koordinacijo gibov in zmanjšano hitrost. Telo je neuravnovešeno in bolj nagnjeno k boleznim, fizična šibkost pa lahko povzroči izgubo koncentracije ali celo nesrečo.Nasvet: bodite pazljivi pri prevozu, uporabi raznih naprav in orodja ter delu z ognjem in elektriko.

Fizični biortiem je najbolj opazen, ker ga občutimo z našim najbolj grobosnovnim delom - fizičnim telesom.ČUSTVENI BIORITEM

Čustveni bioritem, ki traja 28 dni in je na splošno dominanten pri ženskah, govori o našem razpoloženju. Vpliva na našo občutljivost, ustvarjalnost, razpoloženje ter željo po bližini in izmenjavi nežnosti. Vpliva tudi na živčevje, mentalno zdravje in intuicijo.

Prvih štirinajst dni je osnovno razpoloženje pozitivno; smo optimistični, veseli, dobrohotni, živahni in družabni. Brez težav komuniciramo z drugimi in širimo ubranost.

Aktivna faza čustvenega bioritma je najugodnejša za poslovneže. V teh dneh smo pripravljeni, da se pozitivno in konstruktivno odzivamo na praktično vse življenjske situacije. Boljše razumemo okolico, smo dostopnejši za sodelavce v službi, za prijatelje in za družino. To je tudi čas večje ustvarjalnosti, ko umetnike pogosteje obišče njihova muza.

Ta ciklus je močan in prodoren; vpliva tako na fizični kot intelektualni bioritem in občutno blaži njune neugodne faze.

V drugi, pasivni fazi pa je vse drugače: svet se nam zdi mračen, razdražljivi smo, neznosni, ne trpimo okolice. Zanimanje za delo pade, smo bolj živčni, vse nam leti iz rok. Bolj smo nagnjeni k depresiji in nezadovoljstvu, kar lahko oteži osebne odnose.

Pozorni moramo biti na svoj čustveni svet, ker občutki vplivajo na našo presojo glede posameznih dogodkov. Ta čas je neprimeren za velike odločitve na delovnem mestu in v družini.

Pri emocionalnem bioritmu sta kritična dneva prvi in štirinajsti. Takrat postanemo čustveno nestabilni, preobčutljivi, iztirjeni ali živčni in lahko reagiramo nepremišljeno. Drugi nas težko razumejo. V konfliktnih situacijah smo lahko žrtev strasti, zaradi česar se pozneje kesamo.

Slabo reagiramo na zunanje dražljaje, tu in tam se lahko zgodi nesreča. Posebej nevarno je sovpadanje teh dni s kritičnimi dnevi fizičnega bioritma, ko je organizem manj odporen. Nasvet: bodite pazljivi in zadržani; osredotočite se in ne dovolite, da vas čustva prevladajo.

Še zanimivost: Ker je dolžina emocionalnega bioritma štirikrat po sedem dni, njegovi kritični dnevi vedno padejo na dan v tednu, na katerega smo se rodili. Če smo denimo rojeni na ponedeljek, bomo imeli svoje čustvene kritične dneve vsak drugi ponedeljek. Na ta način najlažje preverimo, ali bioritmi resnično delujejo!INTELEKTUALNI BIORITEM

Intelektualni bioritem traja 33 dni. Kot že njegovo ime pove, določa naše intelektualne sposobnosti, vpliva pa tudi na samozavest in način razmišljanja.

V času hriba intelektualnega bioritma smo kreativni, hitro si zapomnimo, kar preberemo ali slišimo, z lahkoto dojemamo nova znanja. V tej aktivni fazi smo koncentrirani in umsko prožni; sposobnost za učenje in inteligenca dobro delujeta, zato je to ugoden čas za pripravljanje na izpite in začetek novih umskih izzivov.

To so dobri dnevi za sklepanje poslov, za spremembo službe ali prebivališča, saj se v tem času lažje prilagajamo.

V času padca tega bioritma pa se težko učimo, šibko razmišljamo ali pa sploh odpovedujemo pri učenju in izpitih. Zato si v tej pasivni fazi vzemimo čas, da "prebavimo" naučeno in da o vsem v miru razmislimo.

Ob kritičnih dnevih intelektualnega bioritma (na šestnajst dni in pol) lahko postanemo zmedeni, neodločni ali raztreseni, zato je bolje, da pomembne odločitve in pogovore po možnosti prestavimo na kakšen drug dan. Ob teh dnevih utegnemo imeti sicer originalne zamisli, ki pa so nerealne ali nepraktične ali za nas neprivlačne. Nasvet: ne delujte prenagljeno. Če važnih odločitev ne morete prestaviti na pozneje, jih dobro pretehtajte že nekaj dni prej.

Intelektualni bioritem je večinoma uravnavan s stanjem fizičnega in čustvenega bioritma. Povečana nevarnost obstaja, kadar se negativna faza intelektualnega bioritma pokriva s kritičnim dnem katerega od ostalih dveh bioritmov, ali pa kadar kritični dan intelektualnega ciklusa pada v negativno obdobje katerega od ostalih dveh bioritmov.URAVNOTEŽENA RAZLAGA BIORITMOV

Najboljši bioritemski vzorec je na splošno takrat, kadar imamo dva glavna bioritma v aktivni in enega v pasivni fazi; takrat je naše stanje nad povprečjem in hkrati uravnoteženo.

Če imamo vse tri bioritme v aktivni fazi, lahko delujemo hiperaktivno in razburjamo ljudi okoli sebe.

Pri razlagi bioritmov ne glejmo stvari črno-belo. Aktivne faze niso nujno "dobre" in pasivne "slabe"; v resnici potrebujemo tako ene kot druge. Pasivne primerjamo s časom polnjenja baterije, aktivne pa s časom, ko baterija porablja uskladiščeno energijo.

Tako lahko na primer športnik, ko vstopi v pasivno fazo svojega fizičnega bioritma, zmanjša intenzivnost svojega treninga in vključi več počitka za regeneracijo organizma. Zdravniki pa lahko ta čas namenijo okrevanju in terapijam operiranih pacientov.

Po drugi strani pa se lahko v aktivni fazi, ko nas kar razganja od silne energije, fizično preveč naprezamo in si na primer pretegnemo mišice, če ne še kaj hujšega.

Ne pozabimo tudi, da smo si vsi ljudje različni in da se na bioritemske cikle vsakdo odziva malo drugače. Skozi življenje pa se v mlajših letih ponavadi bolj drastično odzivamo na bioritemske vrhove in doline kot v zrelejši dobi.SEKUNDARNI BIORITMI

Pri raziskovanju osnovnih treh bioritmov so ugotovili, da so pomenljive tudi njihove kombinacije. Iz njih so izpeljali tri tako imenovane sekundarne bioritme:

Bioritem motiviranosti/strasti (kombinacija fizičnega bioritma in čustvenega bioritma). Razkriva našo motiviranost za delovanje in vzgon za vztrajanje v težavnih situacijah. Odraža tudi našo seksualnost v prvinski obliki ter vpliva na naše navdušenje, notranjo spodbudo in zagon.

Bioritem zmožnosti/učinkovitosti (kombinacija fizičnega in intelektualnega bioritma). Ta bioritem združuje našo sposobnost za uspešno opravljanje nalog in za doseganje želenih stvari. Nakazuje tudi športno zmožnost ter umsko osredotočenost, ki je potrebna za obvladanje fizičnih veščin.

Bioritem modrosti/razumevanja (kombinacija čustvenega in intelektualnega bioritma). Razkriva naše razumevanje sveta in naše vloge v njem ter stvari, ki so resnično pomembne v našem življenju. Ta bioritemski cikel kaže tudi umsko prisebnost, ki jo potrebujemo pri ključnih odločitvah.

Copyright © Astronumero.org 2010-2023
Praktična numerologija za vsakogar – Spletna stran za ljubitelje numerologije